Bitcoin – det nya guldet

Sedan starten 2009 har bitcoin blivit ett världsfenomen. Skaparen av bitcoin går under pseudonymen Satoshi Nakamoto och har blivit skapare av något som har tagit världen med storm. Tanken bakom att skapa en kryptovaluta var för att bankerna inte skulle vara inblandade i alla privatpersoners liv. Bitcoin användes i början oftast till köp- och säljsajter på nätverket TOR. När man använder TOR så är det väldigt svårt att spåra personen bakom datorn och med bitcoin som betalningsmetod skapades det en ”underjordisk” marknad där det inte fanns någon insyn.

Bitcoins utveckling har stigit med ungefär 46 000 % sedan den först skapades. De personer som investerade tidigt i bitcoin har gjort en enorm vinst och det finns många i världen som är kända som bitcoinmiljonärer. Bitcoin har även gått från att vara ett betalningssätt för svarthandel till att bli ett legitimt betalningsalternativ där företag som Tesla har köpt bitcoin och även funderat på att använda det som ett betalningssätt för kunder som vill köpa deras bilar. Bitcoin har även gjort det möjligt att skicka pengar mellan personer i olika delar av världen på några sekunder utan avgifter från banker. Där banker tidigare hade ett monopol har nu bitcoin tagit sig in och frigör både tid och pengar för privatpersoner.

Efter bitcoins start så har det kommit massvis med andra kryptovalutor. Då kryptovalutor fyller olika funktioner så har utvecklingen skett enormt snabbt. Vi har kryptovalutor som Ethereum, Cardano, Compound, Polkadot och många fler. Där tidigare tjänster var knutna till fysiska valutor så skapas nu tjänster där det går att knyta dem till kryptovalutor och går att bygga på därifrån. Utvecklingen för framtiden där du som privatperson har personlig tillgång till just din ekonomi utan inblandning av banker står just nu framför dörren.

gazeti