Darknet

Darknet är ett nätverk som finns online som du vanligtvis inte kan nå via din dator. Man säger att Darknet är mycket större än vanliga internet och där kan du hitta allt möjligt som censureras ut från det internet som du vanligtvis hittar. Det är ett helt annat nätverk som de flesta inte är medvetna om existerar.

För att man ska ta sig in på Darknet krävs det att man har blivit inbjuden av någon man känner. Anonymitet kommer nämligen i första hand och är otroligt viktigt för användarna på Darknet. Darknet använder sig ofta av kryptering och otroligt mycket online är dessutom lösenordsskyddat. Webbplatserna som finns med på Darknet döljer sina ip-adresser och det är även vanligt att de olika användarna som är med i Darnet gör detta. Ofta vill man inte att någon ska veta att man finns på Darknet.

Anledningen till att det är så stor anonymitet kring Darknet är att de som är med ofta sysslar med olagliga aktiviteter. Som exempel kan man köpa droger genom Darknet och det finns även ett nätverk för pedofili och mycket annat som både är olagligt och moraliskt fel. När det handlar om kriminella verksamheter är det vanligt att dessa använder sig av Darknet då det är mycket svårare för polisen att spåra. Du kan inte av misstag när du surfar online, hamna på Darknet utan det krävs att man aktivt försöker att ta sig in på Darknet för att man ska lyckas med detta, säkerheten är nämligen så pass hög. Ofta har polisen span på Darknet och eventuella ip-adresser som kan länkas.

Även om man bara försöker ta sig in på Darknet av ren nyfikenhet för att se den “mörka världen” av internet är det viktigt att man skyddar sin ip-adress för att man inte ska hamna fel.

gazeti