Hur du kommer igång med bitcoin-mining

Bitcoin forsätter att värderas oerhört högt och kanske har du undrat hur de skapas. Förenklat så “grävs de fram”, men inte på traditionellt vis nere i en gruva. Istället används datorkraft för att lösa komplicerade matematiska problem. Problemet är att mängden datorkraft som krävs ökar hela tiden. Billig el är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas.

Tidigare kunde nästan vem som helst generera bitcoin med sin egen PC. Nu har mängden datorkraft blivit så stor att folk brukar gå ihop och skapa en så kallad mining-pool. Där kan det ingå hundratals för att inte säga tusentals och alla delar lika om någon lyckas generera en bitcoin. Vill du komma igång själv är det främst två saker att tänka på:

  • Hur mycket kostar hårdvaran? – Idag duger inte vilken “burk” som helst. Konkurrensen är hård och det är grafikkortet (GPU:n) som gör hästjobbet. Du bör satsa på en ny modell från ledande varumärken som Nvidia och AMD.
  • Hur ser ditt elavtal ut? – Bitcoin-mining är elintensivt och du måste ha ett bra elavtal om det ens ska vara någon mening att börja med det. Kolla över ditt nuvarande elavtal och tänk på att du kan byta elbolag och sänka dina kostnader. Ju mer el du förbrukar, desto mer lönar det sig att jämföra elbolag och välja det bästa alternativet.

Du kan även satsa på altcoins

I skrivande stund har bitcoin så högt värderade att till exempel stora företag har gett sig på mining och drivit upp kostnaden för att kunna konkurrera. De flesta privatpersoner får svårt att skaffa tillräckligt bra hårdvara och låg elkostnad för att kunna utmana. Därför är ett tips att även titta på alternativen till bitcoin, så kallade altcoins. Några exempel är monero och ethereum. I så fall kan det räcka att jämföra elavtal och hitta ett prisvärt elbolag, sedan kanske en vanlig speldator är tillräckligt för att kunna ägna sig åt altcoin-mining.

gazeti