Hur var livet före internet?


Oavsett om du spenderar hela dagar framför en dator eller tar en titt på din smartphone då och då så är internet förmodligen en viktig del av ditt liv. På internet söker du upp information av olika slag. Kanske ska du till en adress du aldrig varit på innan eller så var det någonting en kollega sa som du vill kolla upp på Wikipedia. Informationen du söker finns i princip alltid på internet. Självklart finns det de som hävdar att livet var bättre före internet. Så hur var livet före internet? 80-talisterna är generationen som står med en fot i det för-digitala samhället och en i det digitala. Alla som fötts därefter vet inte någonting annat. Så hur var livet före internets genombrott?

Internet har inte förändrat allt


Internet har förändrat det mesta i världen men inte faktumet att det är viktigt att spara. Savr är ett nyskapande sätt att spara i högpresterande fonder komplett med insättningsgaranti och fria insättningar och uttag. Det mest sparvänliga av allt är kanske att de utvecklat en app som på ett lättöverskådligt vis redovisar vart ditt sparande kan föra dig i framtiden. Du kan helt enkelt se hur mycket pengar en viss månadssumma kan ge dig. Besök savr för att få reda på vad du har för sparmöjligheter.

Svårare att få tag på information

Den kanske främsta skillnaden mellan då och nu är just att det var svårare att få tag på information. Beroende på vad du ville veta så var det bästa alternativet ofta att kolla upp din fråga i en encyklopedi. Om du hade tur fanns det ett stycke om det du var nyfiken på. Att det fanns mindre information att tillgå märktes också i nyhetsflödet. Eftersom det inte fanns något internet så var all nyhetsrapportering filtrerad. De stora nyhetsförmedlarna valde ut vad som var värt att rapportera och det var vad vi fick. Måhända är flödet någorlunda filtrerat idag också, men det är långt ifrån hur det såg ut på 90-talet och innan det.

Materialismen som starkast före internet?

Kanske finns det också visst fog för att påstå att den höga konsumtionsnivå vi har i samhället idag till viss del är en kvarleva sedan tiden innan internet. Internet har ju till viss del ersatt behovet av en rad olika konsumtionsvaror, främst när det handlar om film och musik. Det är ju ingen slump att försäljningen av musikalbum rasat sedan tjänster som Spotify och Apple Music blev populära. Frågan är förstås om det helt och hållet är till godo. Många är det som varnar för att den här enkla tillgången till information och underhållning gör oss stressade och oförmögna att leva i nuet. Men som med all annan utveckling är det väl på gott och ont.

gazeti