Skydda dig och din Apple-produkt

Att känna sig säker på nätet är en nödvändighet för de allra flesta; hur det än är vill man inte att personlig information i alla dess former ska hamna i fel händer. Samtidigt vill man kunna använda sin dator, surfplatta eller mobiltelefon fullt ut utan att behöva tänka på hackers och annat tråkigt som förstör den sköna upplevelse som användandet av en Mac, iPhone eller iPad ger. De populära produkterna från Apple är mycket bra, men är samtidigt dyra att köpa som nya. Att betala så pass mycket för sin produkt innebär också att man vill kunna använda den med lugn i sinnet. Här ska man dock inte glömma möjligheten att kunna köpa sin Apple-produkt lätt begagnad hos mresell; ett mycket bra alternativ som sparar en hel del pengar.

Ett visst hot existerar dock; det blir allt vanligare med så kallade hackers, även om de flesta är ren bluff. Hackers kan kontakta personer och organisationer via mejl med olika krav. I mejlen framgår att hackaren har bilder av sexuell karaktär på mottagaren och om denne inte betalar en viss summa (oftast i Bitcoin) kommer bilderna spridas till alla mottagarens kontakter. Den här typen av mejl innehåller också ofta ett gammalt lösenord som mottagaren använt sig av, för att skrämmas lite ytterligare. Lösenordet har hackaren fått genom någon annan sajt där mottagaren finns registrerad och där det vid något tillfälle har läckt information.

Hackaren skriver att ditt mailkonto är hackat och att meddelandet är skickat från just din mejl. Självklart finns det ingen anledning till oro i de flesta fall; ditt konto är med största sannolikhet inte hackat – i så fall skulle meddelandet ligga i “skicka”-mappen. Vad du än gör så ska du inte få panik och betala den person som mejlat dig; detta är trots allt en bluff.

Hur kan du skydda dig och din Apple-produkt?

Trots att den här formen av hot är falskt alarm, förekommer det dessvärre fall där både privatpersoner och företag utsätts för intrång via internet. Det finns därmed anledning att se över de skydd som installeras på datorn, mobilen eller surfplattan. Allra bäst är att använda sig av en programvara som inkluderar alla former av skydd, det vill säga brandvägg, antivirus med mera. Det finns många olika företag som tillhandahåller den här typen av mjukvara och som dessutom brukar ha attraktiva erbjudanden för nya kunder. Det handlar om hela programsviter där du själv bestämmer hur pass omfattande skyddet ska vara.

För övrigt handlar internetanvändande mycket om sunt förnuft. Lämna inte ut dina kontaktuppgifter till höger och vänster i olika sammanhang – och absolut inte dina lösenord. Se också till att variera dina lösenord så att de blir unika. Du kan också med fördel byta lösenord med jämna mellanrum.

gazeti