Skydda sig och sina pengar online

I dag finns det flera möjligheter att göra inköp, växla pengar, göra överföringar med mera online. I stort sett allt går att göra över internet. Man kan handla mat, köpa kläder, betala räkningar och hålla kontakten med nära och kära. Det krävs i de flesta fall inte ens en dator för att det ska fungera utan de flesta sysslor kan man också göra via en mobiltelefon. I samband med att allt mer saker går att göra online blir man dock också mer sårbar för hackerattacker och datorvirus. Oavsett om man handlar med bitcoins eller om man bara använder sitt lands valuta kan man råka illa ut. Men det finns sätt att minska risken på.

Använda en säker bank

 

Genom att använda sig av en säker bank som Forex bank vid transaktioner är risken minimal att någon obehörig skulle få tag i pengar, kortuppgifter och annat. Hos bankerna finns mycket starka skydd mot intrång och som kund spärras kontot snabbt om någon obehörig aktivitet trots allt skulle märkas på kontot.

Hålla koll på sina uppgifter

Som internetanvändare får man inte vara allt för frikostig kring vilka uppgifter man delar med sig av. Man kan inte lita på alla sajter online. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Om man inte känner sig säker på en sajt kan det vara klokt att lämna den. Det kan också vara bra att använda sig av andra betalningsmetoder än bankkort om man inte känner sig säker på att betalningsmottagaren behandlar uppgifterna på ett säkert sätt. Om det är så att man känner sig osäker kan det vara klokt att använda sig av fakturabetalning, eller att helt enkelt handla på någon annan sajt.

Anti-virusprogram och brandvägg

Oavsett om man använder en dator eller en mobiltelefon bör man se till att ha ett bra och uppdaterat anti-virusprogram. På så sätt är man skyddad från de flesta typer av hot. Med en brandvägg är man än mer skyddad. Om man ser till att ha de här sakerna på sin dator löper man en rejält mycket mindre risk att råka ut för tråkigheter.

Okända mail

En sak man bör vara extra försiktig med är mail från en okänd avsändare. Om man inte vet om att man väntar ett mail från någon annan kan det vara klokt att kasta mailet utan att öppna det. Har man redan råkat öppna det bör man absolut inte klicka på länkar eller liknande som finns i mailet.

Säker identifiering

När du ska logga in på en bank eller på en annan sajt där du använder personuppgifter är det alltid klokt att använda säkra inloggningar. I dag används ofta BankID och det måste ses som ett mycket säkert alternativ.

gazeti