Alla har hört ordet någon gång, men vad betyder det egentligen? När man använder ordet hacker betyder det allt som oftast i ett negativt syfte. Någon har gjort ett dataintrång eller phishing eller något annat digi-otyg. Och otyget har utförts på nätet. En hacker är alltså ofrånkomligen förknippad med otyg och internet. Om man skulle dela ut enkäter till folk med uppgiften att ge deras syn på hackers skulle resultatet med all sannolikhet bli negativt.Men till saken hör att hackers fanns redan långt innan internet såg dagens ljus.
Hackers drivs till större delen av sin nyfikenhet och inte av diverse önskningar om att ställa till så stor skada som möjligt, vilket man lätt kan tro inte minst med tanke på det som läses och hörs i media. Så vad betyder då ordet att “hacka” egentligen. Man skulle kunna beskriva det som att man tar en grej som är tänkt att användas i ett speciellt syfte och ser om man kan använda det till någonting annat. Det kan vara för att man vill förbättra en produkt eller för att påverka eller ändra. Det behöver inte betyda något negativt. Gemensamt för hackers filosofi är att de vill verka för öppenhet, delande och en decentralisering.
De vill genom att komma åt användningen till vilket pris som helst kunna förbättra maskinerna och därmed världen. En sorts hacker-etik skulle man kunna säga. Det handlar alltså inte om brott och stölder utan istället om att förstå, om att skapa och om att förbättra. Självklart är att den som vill kunna hålla på med olagligheter och otyg över internet också måste lära sig en hel del om datorer och deras användning. Omvänt gäller också att bara för att man har kunskapen betyder det inte att den kommer att användas till något otrevligt. Att en hacker skulle vara en ljusskygg, mer eller mindre socialt missanpassad individ i huvtröja är en klyscha. Det finns hackers som arbetar med dataintrång och säkerhet och försöker hitta de felande länkarna, lika väl som det finns hackers med onda avsikter. Än så länge är det faktiskt de goda som har övertaget och de finns i tusental.
Företag anlitar dem för att testa att datasystemen håller. Genom att låta ett gäng goda hackers försöka ta sig in i systemen kan glitchar och brister upptäckas och rättas till innan någon kriminell hittar buggarna. Många hackers arbetar också som säkerhetsansvariga. Det finns alltså betydligt fler hackers med goda intentioner än det finns kriminella och kampen mellan de båda lägren är ständigt pågående. Medan kriminella hackers försöker knäcka sajter och riva system, ofta för ekonomisk vinning, jobbar det andra hackers på motsatt sida för att försöka hindra dem från att lyckas. Avslutningsvis, om du någon gång studerat en pryl och tänkt att det skulle kunna gå att göra något annat med den med lite justeringar, är du teoretiskt sett att betrakta som en hacker.